Knoflook

Knoflook is een bol gewasje dat bestaat uit een aantal bijbollen of teentjes die omgeven zijn door witte, roze of violette vliezen.  De smaak en de geur hangen af van het ras, maar ook van de plaats waar, en de omstandigheden waaronder, de knoflook groeit.

Wanneer planten

Knoflook  kan geplant worden in voorjaar en herfst. Voor de herfst uitplant is de beste methode om de tenen in ruggetjes te planten om zo te voorkomen dat ze niet al te natte voeten krijgen in de winter. Februari / Maart zijn de ideale plant maanden in het voorjaar, omdat de bolletjes zich graag ontwikkelen bij temperaturen tussen de 5 en 10 graden. Om te voor komen dat ziektes met het plantgoed mee overgaan, krijgt het bij ons een warmwaterbehandeling. Ons plantgoed is gekeurd door de NAK-T (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor Tuinbouw) en de Skal (Stichting Keuring Alternatieve Landbouw).

Hoe planten

Gebruik als poot materiaal de losse tenen van de  knoflookbollen. De knoflook breekt het beste als het opgewarmd en goed droog is. De aarde moet goed zijn losgewoeld en niet al te rijk bemest. Zavel en zandgrond zijn ideaal. Kies voor het knoflookbed een warm plekje met veel zon en druk de teentjes met een onderlinge afstand van 10 cm zo ver in de grond dat het puntje nog net zichtbaar is. Worden er meer rijen naast elkaar geplant, hou dan een afstand van 20 cm tussen de rijen  aan.

Invloed van het weer

Na het planten, in het voorjaar,  is het  hopen op mooi weer; een zacht buitje in de wortelfase en graag wat warmte en zon als  de teen zich gaat klonen en kleine teentjes maakt. En vooral droog weer in de afrijp periode. Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol  klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.

Oogsten

Als in de zomer (Juli / Augustus) het loof verkleurt van groen naar geel, en het gaat hangen, dan is het tijd om te gaan oogsten. Bij voorkeur als er nog een paar groene bladeren aanwezig zijn. Wacht niet te lang want dan kunnen de nieuwe tenen opnieuw gaan uitlopen Trek de knoflook uit de grond en laat ze een dag drogen op het land. Het liefst in de zon op een winderige plek. Daarna kun je ze in kleine bosjes ophangen of in dunne lagen in bakjes laten nadrogen in een goed geventileerde ruimte om schimmels geen kans te geven.

Tip: Als u de bolletjes en de teentjes lekker dicht bij elkaar plant (op 5 cm bijvoorbeeld), kunt u tijdens de winter en in het voorjaar regelmatig uitdunnen en het als verse knoflook gebruiken. Heerlijk mild van smaak.

Bewaren

Knoflook is mits goed droog, lang te bewaren op een droge koele plaats.

Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schadelijke gevolgen, die kunnen ontstaan bij gebruik van deze gegevens.